K.I. Service GERT KOERS b.v.

Voor de juiste koers in de fokkerijStierenkaart april 2024 

Na de fokwaardedraai in april heb ik weer een nieuwe stierenkaart gemaakt. Ik licht voor u een aantal stieren toe. Onderaan op deze pagina heeft u de mogelijkheid om de stierenkaart te downloaden.

Summerlake
De zwartbonte stieren hebben met het stijgen van de betrouwbaarheid laten zien dat ze de cijfers ook waar maken. De hoogste stier op mijn kaart van december 2023 was Summerlake. Ook nu is hij weer de nummer 1 stier. In de nationale ranking van CRV is hij de nummer 4 stier gebaseerd op NVI. In Melkvee Magazine worden de stieren gerangschikt op basis van de TIP (Totaal Index Praktijk). Jammer genoeg had de redactie Summerlake over het hoofd gezien. Maar dat is gerectificeerd. Summlake is de onbetwiste leider van de TIP meldt Melkvee.nl op hun site. Summerlake weet met 949 kilogram melk, 0,46% vet en 0,15% eiwit melk en gehalten te combineren. De stier heeft inmiddels de eerste derdekalfsdochters aan de melk en zag zijn index keer op keer toenemen. De dochters zijn prima boerenkoeien, wat kleiner dan gemiddeld (96) met iets bovengemiddelde breedte (voorhand 102 en inhoud 103). Zijn dochters zijn goed qua  gezondheidskenmerken nl: 110 celgetal, 104 vruchtbaarheid en 103 klauwgezondheid. De melksnelheid is een klein aandachtspunt (93).

Topstone
Topstone daarentegen is leverancier van echte productiekoeien. Hij geeft koeien die veel melk willen geven met behoud van conditie. In mijn ogen is dat een absolute plus van Topstone. In zijn fokwaarde valt o.a. kruisbreedte 106, voorbeenstand 105, ophangband 107 en de goede gebruiksmerken op.
Eind maart heb ik tijdens een excursie, georganiseerd door Synetics Holland, ongeveer 40 dochters van Summerlake en Topstone mogen bewonderen. Van beide stieren was ik onder de indruk van de getoonde dieren. Veehouders die er vaarzen of koeien van melken reageren stuk voor stuk enthousiast.

Solution
Solution noteerde deze draai wederom een plus. Hij is een productiestier met weinig fouten. De gebruikskenmerken uiergezondheid en klauwgezondheid zijn super. Dat hij iets kromme beenstand en langere spenen geeft is zeer welkom in de huidige populatie.

Truxton
Nieuw bij zwartbont is Truxton. Hij is een stier met een mooie productievererving en allround exterieur. Met zijn vrije bloedvoering en de veelgevraagde aAa-code 561 maakt hem zeer interessant om te gebruiken.

Shakespeare, Topmodel, Random, Rubicon en Saul Hudson ontpoppen zich steeds meer tot echte gehalten stieren. Met wat kleine wijzigingen in de fokwaarde hebben deze stieren weer een plek op de kaart verdiend.

Zwartbont genomic geteste stieren
Bij de zwartbont genomic geteste stieren wil ik graag Steven Tyler, Francesco, Soleil PP, EQ en El Grande bij u onder de aandacht brengen. Steven Tyler heb ik sinds januari 2024 al in mijn pakket als actie-stier. N.a.v. de fokwaardedraai is hij nu mijn hoogste stier qua genomic. Hij stamt uit de koefamilie van o.a. Shakespeare, Slash en Saul Hudson. Francesco heb ik toegevoegd om zijn mooie productvererving, best exterieur, zeer goede gebruikskenmerken en pinkenstier geschiktheid. De stieren EQ en El Grande hebben beide een mooi verervingspatroon en een vrije bloedvoering. De aAa-code 516 is daarbij weer een extra plus. ontpoppen zich steeds meer tot echte gehalten stieren. Met wat kleine wijzigingen in de fokwaarde hebben deze stieren weer een plek op de kaart verdiend.

Crown-Red
Crown-Red heeft bij roodbont het stokje overgenomen van Andy-Red. Hij is nu mijn hoogste stier op de kaart qua NVI. Crown-Red is zeer populair bij zowel roodbont als zwartbont veehouders. Zijn complete verervingspatroon, waarbij vooral zijn topexterieur (111) opvalt, maakt hem zo interessant.

Torrox
Torrox is door het aan de melk komen van zijn dochters nu ook dochtergetest. Hij geeft dochters die veel melk willen geven in combinatie met zeer hoge gehalten. In zijn exterieurvererving valt de score voor hoogtemaat (109), openheid (107) en kruisligging (105) op. Een aandachtspunt is zijn melksnelheid (93).
Tolean en Reliever zijn allebei in fokwaarde ligt gestegen. De combinatie van hoge gehalten, allround exterieur en pinkenstier geschiktheid maakt hen populair.
Reliever zal tijdens de Nationale Roodbont keuring in Marienheem op zaterdag 22 juni een dochtergroep tonen. Dit is voor u als veehouder de mogelijkheid om dochters van hem te zien.

Roodbont genomic geteste stieren
Bij de roodbont genomic geteste stieren zijn er een tweetal nieuwkomers, namelijk Sox-Red PP en Coby PP. De reden om deze stieren op te nemen in mijn pakket is de combinatie van homozygoot hoornloos, hoge gehalten en goed exterieur. Dat Sox-Red PP en Coby PP ook nog pinkenstier zijn is mooi meegenomen.

Stoevelaar Jord
Bij de Belgische Blauwe stieren heb ik Stoevelaar Jord toegevoegd. Jord geeft lichte kalveren en scoort met een draagtijd van 97 ook nog relatief kort.


Stierenkaart april 2024
Download hier de stierenkaart van april 2024
Stierenkaart April 2024.pdf (1.97MB)
Stierenkaart april 2024
Download hier de stierenkaart van april 2024
Stierenkaart April 2024.pdf (1.97MB)E-mailen
Bellen